Förändring

Det sägs att det enda som är konstant är att allt förändras.

2022 var i allra högsta grad ett sådant år. Pandemins restriktioner avslutades men effekter på samhället finns kvar. Krig och energikris förändrar vår värld ytterligare. Familjekonstellationer förändrades genom förluster och uppbrott. 

Även Krock förändras, pandemin sköt planer i sank och sjukdom tog vår käre Danjel från oss. Vår vän, som en bror. En ständig källa till idéer och och med ett stort hjärta och ett brett kunnande gjorde Danjel oss alltid bättre, som människor, som musiker och som ensemble. 

Den sista konserten vi spelade innan pandemin svepte in oss i sitt kvävande hölje var ett program fokuserat på minimalism. En stil som definitivt har sina elefanter. Philip Glass, Terry Riley, Steve Reich får väl räknas bland de största namnen men det finns fler som är värda och viktiga att framhäva. Ann Southam och Meredith Monk för att nämna ett par.

2023 kommer vi att fortsätta att jobba med minimalism som utgångspunkt. Vi vill dock inte fastna i 1900-talet utan även blicka bakåt i historien för att söka efter uttryck som kanske inte kallas minimalism men kan ses bära samma anda. 

Att transkribera musik till elgitarr kan lyfta aspekter som tidigare inte framträtt. För många år sedan insåg vi till exempel att om Bela Bartok levt senare förmodligen inte skrivit kvartetter för stråkar utan för elgitarr. Hans ofta pentariffiga musik ligger perfekt för gitarr. 

Det gör även mycket musik från renässansen, lyssna bara på Thomas Morleys tvåstämmiga Il Lamento här på två elgitarrer med e-bow. Något av det sista Danjel var med att spela in.

T. Morley. Il Lamento ur The first booke of canzonets to two voices. 1595.
Det här inlägget postades i förstasida, nyheter/blogg, Uncategorized. Bokmärk permalänken.